PZI v podmienkach znalostnej ekonomiky - problém vzniku duálnej ekonomiky - Šustr, Martin, 1980-
Nové členské štáty EÚ zaznamenali značný príliv zahraničných investícií v 90. rokoch minulého storočia a tento trend pokračuje aj v 21. storočí, a to hlavne v súvislosti s privatizáciou domácich podnikov v národnej ekonomike. Podniky pod zahraničnou kontrolou prinášajú veľké množstvo pozitív a súčasne vykazujú odlišné výkonové charakteristiky ako domáce podniky. Práve v krajinách s veľkou koncentráciou podnikov pod zahraničnou kontrolou a pri splnení určitých podmienok môže sa vyskytnúť problém vzniku duálnej ekonomiky. Priame zahraničné investície. K nárastu zahraničných investícií na Slovensku dochádza po roku 1998 najmä privatizáciou vo forme priameho predaja alebo vstupom investora do štátnych akciových spoločností. Štát musí poskytovať určité investičné stimuly na získanie zahraničných investícií, ale je viac dôležité, aby priniesli primeraný účinok na ekonomiku.