Zdravotníctvo a ekonomický rast vo svetle Lisabonskej stratégie - Dováľová, Gabriela, 1982-
Zdravotné politiky v kontexte Lisabonskej stratégie. Nevyhnutnosť podniknúť najneskôr do roku 2010 rozhodujúce kroky smerom k zníženiu chudoby. Pri zabezpečovaní tohto cieľa sa bude využívať tzv. otvorená metóda koordinácie (OMK). Skladá sa z týchto fáz - stanovenie spoločných plánov a cieľov EÚ, zavedenie spoločných indikátorov a benchmarkingu, prenesenie európskych plánov do národných/regionálnych politík, analýza, monitoring, hodnotenie. Výzvy v oblasti zdravotnej politiky, spoločné pre všetky členské štáty EÚ - starnutie populácie, vplyv nových finančne náročných technológií a spôsobov liečby v medicíne, stúpajúci dopyt po zdravotnej starostlivosti a adekvátnych službách vyplývajúcich zo životného štandardu a úrovne vzdelania.