Nový "stredoeurópsky" paradox v oblasti reálnej konvergencie SR - Trnovský, Karol, 1983-
Výkonnosť ekonomiky SR v posledných rokoch nadobudla prudko akcelerujúce tempo. Silný hospodársky rast pomohol plneniu Maastrichtských kritérií a zhodnocovaniu slovenskej koruny. Na druhej strane došlo k vzniku tzv. "stredoeurópskemu" paradoxu. Vykazovaný predstih ekonomického rastu SR absolútne nekorešponduje so zbližovaním ekonomickej úrovne k okolitým krajinám. Na začiatku transformácie Slovensko dosahovalo priaznivú úroveň HDP na obyvateľa v parite kúpnej sily v porovnaní s ostatnými krajinami , ktorá sa však aj napriek rýchlemu rastu paradoxne začala zhoršovať. Jadro problému sa nachádza v nepriaznivom vývoji výmenných relácií oproti susediacim krajinám. Slovensko doplatilo na slabé presadzovanie sa domácich exportérov na zahraničných trhoch a na drahší dovoz. Najvyužívanejší indikátor reálnej konvergencie - rast HDP - nemusí vždy presne odzrkadlovať reálny stav približujúcej sa ekonomickej úrovne. Pre takéto posúdenie podáva vernejší obraz ukazovateľ reálneho hrubého domáceho (národného) dôchodku.