Vplyv ekonomickej slobody na rast HDP v dlhodobom horizonte - Hanák, Róbert, 1979-
Čím je zasahovanie štátu do súkromného sektora intenzívnejšie, tým viac klesá produktivita práce. S jej poklesom klesá celkový HDP a krajina začína zaostávať v porovnaní s ostatnými. Štáty, ktoré boli v komunistickom bloku, dlhodobo dosahovali minimálne alebo žiadne slobody merané indexom ekonomickej slobody. Po porovnaní celkového rastu HDP na obyvateľa v období rokov 1950 -1999 dosiahli komunistické krajiny polovičné výsledky ako kapitalistické krajiny.