Etika podnikania verzus agentské náklady v dividendovej politike - Kráľovič, Jozef
Etické správanie manažérov a vlastníkov spoločnosti sa prejavuje aj v dlhodobom finančnom rozhodnutí - v dividendovej politike. Záujmy manažérov, záujmy vlastníkov - akcionárov. Autor stručne charakterizuje dve vzájomne si konkurujúce moderné dividendové teórie - teoretické modely. Dividendy ako výsledok právnej ochrany akcionárov. Dividendy ako substitút právneho systému. Aplikácia modelu nákladov na agenstvo a signálneho modelu dividendovej politiky môže prispieť k etickému správaniu manažérov a vlastníkov a tiež k žiadúcej informovanosti.