Procesný prístup k priebehu podnikovej krízy - Vidová, Jaroslava
Objasnenie procesu podnikovej krízy, ktorá sa môže objaviť kedykoľvek v priebehu životného cyklu podniku. Krízy, podľa procesného prístupu, nie sú len udalosťou, ktorá má svoj začiatok a koniec, ale sú celým procesom, ktorý sa riadi svojimi pravidlami. Vznik podnikovej krízy závisí od troch základných faktorov, ktorými sú organizačné nedostatky, manažérska ignorácia a spúšťacia udalosť krízy. Vývoj krízy v podniku je možné rozdeliť do štyroch základných fáz: odchýlky od normálu, zraniteľnosti, kolaps a kríza. Uvedené fázy nie sú presne určené vývojom krízy a nepredstavujú striktné hranice jej rozvoja.