Význam a účel klasifikácie poistení - Palacková, Dana
Legislatívou daná klasifikácia poistení nie je všade vo svete rovnaká, jej zmysel a účel je však veľmi podobný. Klasifikácia poistení je zároveň požiadavkou dnešnej doby, nakoľko vedie k špecializácii dohľadu v jednotlivých oblastiach, čím sa dohľad stáva efektívnejším. Akákoľvek príliš detailne vymedzená kategorizácia by bola čoskoro zastaraná, nakoľko neustále vznikajú nové riziká a nové spôsoby ich poistného krytia. Je dôležité, aby klasifikácia nikdy neostávala rigidná a aby sa vyvíjala súčasne s trhom.