Optimistická tregédie na Korejském poloostrově - Zbořil, Zdeněk
Kórejský polostrov považovaný za jedno z ohnísk vojenského nebezpečenstva. Militarizácia politiky. Hľadanie modelu pre zjednotenie KĽDR a Kórejskej republiky. Tieto snahy boli ovplyvnené konfrontáciou USA a KĽDR, ktorej predmetom bol vývoj, výroba a vývoz technológií balistických striel/rakiet a vývoj vlastného severokórejského nukleárneho potenciálu. Myšlienka podpísania mierovej zmluvy medzi KĽDR a USA zatiaľ nezrealizovaná.