Rok 2007 - kontúry multipolárneho sveta - Škvrnda, František
Sprievodné znaky globalizácie. Vytváranie multipolárneho sveta na začiatku 21. storočia ako dlhodobý proces, v ktorom pôsobia viaceré protirečenia. Multipolarita moci sa opiera o vzťahy medzi ich centrami, ktoré sa prejavujú vo vzájomnej spolupráci a zodpovednosti za riešenie problémov v medzinárodných vzťahoch. Tento stav by mal viesť k zvýšeniu vzájomnej závislosti a prepojenosti pôsobenia veľkých centier svetovej moci, a tým aj k vytváraniu stabilnejšieho sveta. V súčasnosti sú vo svete 4 veľké centrá moci - USA, EÚ, Rusko, Čína. Koniec hegemonizmu USA a čo po ňom.