Ropovody v jihovýchodní Evropě: skutečná diverzifikace, nebo nová závislost? - Prtina, Srdjan
Problematika energetickej závislosti európskych štátov. Veľké zásoby ropy a zemného plynu v Kaspickom mori. Dve hlavné tepny, ktorými sa exportuje kaspická ropa: ropovod Baku-Tbilisi-Ceyhan a CPC (Caspian Pipeline Consortium). Zmluvy o výstavbe troch ropovodov. Ropovod Burgas - Alexandropolis, ropovod AMBO (Albanian-Macedonian-Bulgarian Oil), ropovod PEOP (PanEuropean Oil Pipeline). Význam týchto ropovodov.