K reforme podpory exportu a zahraničnej ekonomickej služby SR - Csabay, Marek
Zahraničný obchod je významným faktorom z pohľadu celkovej ekonomickej výkonnosti SR. Vyžaduje preto zvýšenú pozornosť zo strany štátnej správy pri tvorbe štruktúry a cieľov systému podpory exportu, resp. hospodárskej diplomacie. Obe oblasti sú predmetom diskusie od vzniku samotnej SR. V roku 2007 boli subjektmi štátnej správy vypracované viaceré zásadné dokumenty, ktoré majú za cieľ posunúť výkon proexportnej politiky na vyššiu a efektívnejšiu úroveň. Týmto príspevkom chce autor prispieť do prebiehajúcej diskusie o podobe podpory exportu v najbližšom období pripomienkami k uvedeným témam. Faktory, z ktorých vyplýva potreba podpory exportu na Slovensku. Systém podpory exportu a internacionalizácie MSP. Budovanie a podpora exportných konzorcií. Nevyhnutnosť posilnenia oficiálneho ekonomického zastúpenia v zahraničí. Otázky, týkajúce sa finančného zabezpečenia celého národného systému podpory exportu.