II. pilier Európskej únie - Jurík, Roman
II. pilierom Európskej únie je spoločná zahraničná a bezpečnostná politika. Spoločná zahraničná politika pred Maastrichtskou zmluvou. Maastrichtská zmluva. Amsterdamská zmluva, ktorá vstúpila do platnosti v roku 1999. Zmluva z Nice podpísaná v roku 2001. Spoločná zahraničná a bezpečnostná politika EÚ ako spoločná obranná a bezpečnostná politika.