Formovanie slovenskej diplomacie a jej inštitucionálnych základov - Weiss, Peter
Analýza faktorov, ktoré ovplyvňovali procesy formovania inštitucionálnych základov a personálneho budovania slovenskej diplomacie. Oba procesy boli silno ovplyvnené rýchlym vývojom krízy federatívneho štátoprávneho usporiadania a spôsobom delenia federálneho štátu ako aj medzinárodnopolitickými neistotami, ktoré vyvolal rozpad Sovietskeho zväzu a Juhoslávie. Navyše Slovensko na rozdiel od iných štátov V4 nemalo dlhodobé tradície vlastnej štátnosti, zahranično-politického myslenia a diplomacie. Pozitívna úloha Ústavy SR z 1. septembra 1992 pri kladení základov zahraničnej služby, zložitosť personálneho budovania ministerstva zahraničných vecí. Analýza hlavných personálnych zdrojov novej slovenskej diplomacie, ktorá osvedčila svoju kvalitu v náročnom procese obnovovania šance na integráciu SR do EÚ a NATO po roku 1998 a v priebehu prístupových rozhovorov.