Outsourcing informačných a komunikačných technológií a služieb - Lichnerová, Linda
Outsourcing - jedna z techník ako zvýšiť kvalitu, efektívnosť a poprípade znížiť celkové náklady na vlastníctvo a prevádzku informačných technológií a systémov. Štyri varianty predmetu outsourcingu: outsourcing podnikového procesu (BPO), outsourcing komplexného IT/ICT, čiastočný outsourcing IT/ICT, outsourcing vývoja informačných systémov. Outsourcing konkrétnych informatických služieb: desktopové služby, outsourcing sieťovej infraštruktúry, hostingovéslužby a dátové centrá, prevádzka podnikových aplikácií.