Trendy rozvoja manažmentu ostatných 25 rokov - Porvazník, Ján
Vymedzenie pojmu Management by objecives (riadenie podľa cieľov - MBO). Hlavné zásady MBO. CRM - Customer relationship management. Kaizen. CPM - Corporate performance management. IDS Scheer. CSR - spoločenská zodpovednosť firiem. Core business. Shareholder value (teória riadenia hodnoty). Just in time. TQM - Total quality management. BSC - Balanced scorecard. Six Sigma - metodika zdokonaľovania firemných činností. Reenginering. Outsourcing - vyčleňovanie neefektívnych činností. Benchmarking - porovnávanie výkonnosti.