Vplyv SPP a makroekonomického vývoja na užívanie poľnohodpodárskej pôdy v EÚ - Ciaian, Pavel
Dopad Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) a makroekonomického vývoja na užívanie pôdy v Európskej únii. Projekcie do roku 2030 sa uskutočnili pomocou dynamického modelu parciálnej rovnováhy. Hodnotili sa tri scenáre: východiskový scenár, makro scenár a scenár zmeny SPP. Výsledky ukazujú, že rast ekonomiky má silnejší vplyv na zmeny v užívaní pôdy než SPP. Väčšie zmeny sú na úrovni jednotlivých komodít než na agregátnej úrovni pre celkovú poľnohospodársku pôdu, ornú pôdu, trvalé lúky a pasienky a trvalé porasty.