Energetika v kontexte vzťahov Európska únia - Slovensko - Rusko - Drieniková, Kristína, 1982-
Energetická spolupráca Slovenska s Ruskom na úrovni Európskej únie. Energetický dialóg EÚ a Ruska naštartovaný v Paríži v roku 2000. Energetická charta stanovujúca všeobecné pravidlá pre obchod s energetickými surovinami, ochranu investícií, tranzit surovín a riešenie sporov medzi jej signatármi. Energetická politika Slovenskej republiky. Závislosť na ruských surovinách a jej prejav v obchodných vzťahoch. Význam Slovenska ako tranzitnej krajiny. Diverzifikácia dovozu energonosičov. Konkurencia tranzitnej siete zemného plynu.