Východiská hospodárskej politiky Európskej únie pre obdobie rokov 2007 - 2013 - Kováč, Viliam
Postavenie Európskej únie ako jednej z troch najvyspelejších veľmocí sveta poukazuje na to, že Európska Únia zaostáva v rozhodujúcich ukazovateľoch, ktoré charakterizujú súčasný stav konkurencieschopnosti a vyspelosti ekonomík na svete. Ciele Lisabonskej stratégie do roku 2010 a ich realizácia. Ide o rozhodujúce ciele, ktoré je potrebné realizovať, aby sa splnil všeobecný cieľ, t.j. aby sa EÚ stala najdynamickejšie sa rozvíjajúcou a najkonkurencieschopnejšou ekonomikou sveta.