Evropská unie a Spojené státy americké: politické vztahy na počátku 21. století - Černíková, Petra
Politické vzťahy medzi USA a Európskou úniou majú dlhodobú tradíciu a dialógy medzi európskymi a americkými politikmi sa stali jedným zo základných stavebných kameňov medzinárodnej politiky. V histórii euro-amerických vzťahov sa striedajú obdobia intenzívnejšej spolupráce a obdobia charakteristické ochladením vzájomných vzťahov. Obe strany zdieľajú rovnaké základné hodnoty, ciele a dlhodobé záujmy. Oblasti spoločného záujmu. Nezhody vo vzájomných vzťahoch. Východiská pre ďalšiu spoluprácu.