Iniciatíva nového partnerstva pre rozvoj Afriky - NEPAD - Bajzíková, Katarína
Iniciatíva je politický program založený na rovnocennom partnerstve medzi donátorskými štátmi a africkými krajinami, ktorý predpokladá prijať opatrenia s cieľom docieliť liberalizáciu afrického kontinentu a jeho mohutnejšie začlenenie do globalizačného procesu. História vzniku NEPAD a jej ciele, ďalšie podobné iniciatívy na africkom kontinente. Posledný vývoj potvrdzuje silnejúcu snahu NEPADu o africké vlastníctvo a kontrolu, v ktorom vidia čelní africkí predstavitelia záruku rozvoja celého kontinentu. Rovnovážny stav sa hľadá len ťažko.