Faktory efektivnosti železniční dopravy - jak rozhodovat o dopravní politice - Kvizda, Martin
Štandardná metodika analýzy a komparácie železničnej dopravy spočíva v niekoľkých teoretických konceptoch, ktoré stanovujú predpoklady efektívnej prevádzky železničnej dopravy. Tieto koncepty sú: existencia utopených nákladov (sunk costs), úspory z rozsahu (economies of scale), úspory z hustoty prevádzky (economies of density), sieťový efekt (network economies) a úspory zo štruktúry (economies of scope). Problematika bezpečnosti prevádzky, emisnej záťaže a jednotkovej energetickej náročnosti prevádzky železničnej dopravy.