Nositel Nobelovy ceny za ekonomii 1989 - Sirůček, Pavel
Významný nórsky ekonóm a jeden z priekopníkov ekonometrie T.M. Haavelmo dostal Nobelovu cenu za ekonómiu v roku 1989. Jeho hlavné príspevky boli zamerané na pravdepodobnostné základy ekonometrie, resp. ekonomických teórií a na skúmanie simultánnych ekonomických štruktúr. Okrem oblastí metodologie ekonometrického výskumu a ekonometrických aplikácií významne rozpracoval teóriu investícií a koncepciu ekonomického rozvoja.