Selected determinants of regional differentiation of life expectancy at birth in Slovakia - Michálek, Anton
Zvyšovanie regionálnych rozdielov v ukazovateli hodnoty strednej dĺžky života pri narodení. Niekoľko etáp vývoja v tomto ukazovateli. Veľké regionálne rozdiely v tomto ukazovateli u mužov, priaznivejšia je táto situácia pre ženy. Nepriaznivý stav v juhoslovenských a východoslovenských okresoch podmieňujú nielen genetické, ale aj nepriaznivé sociálne a ekonomické faktory. Vzdelanie ako jeden z najvýznamnejších determinantov zdravia obyvateľov. Nezdravý životný štýl, duševné a telesné zdravie, bytové podmienky. Chudoba ako príčina nezdravého životného štýlu, kvality a dĺžky života.