Kvantifikácia postoja rozhodovateľa k riziku - Vasilová, Michaela
Návrh spôsobu kvantifikácie postoja rozhodovateľa k riziku. Návrh vychádza z predpokladov Prospect theory Kahnemana a Tverskyho (1979), v ktorej autori po prvýkrát špecifikovali postoj rozhodovateľov k riziku v závislosti od ich správania sa a aktuálnej úrovne bohatstva. Rozdiel medzi prístupom Kahnemana a Tverskyho a navrhovanou kvantifikáciou spočíva v tom, že za základ, od ktorého sa odvíja identifikácia postoja rozhodovateľa k riziku nie je jeho bohatstvo, ale ukazovateľ rentability celkového kapitálu. Rozhodovateľ pri približovaní sa k strate opäť prejavuje averziu k riziku.