Konkurenčná schopnosť slovenského mliekárenského priemyslu v EÚ - Szabo, Ľuboslav
Vertikála výroby mlieka v SR po vstupe do EÚ prežíva krízové obdobie. Výroba mlieka i jeho spracovanie sú už viac rokov v strate. Vstup do EÚ síce rozšíril trhový priestor, ale priniesol aj silnú konkurenciu domácim výrobcom mlieka a mliečnych produktov. Výrobky slovenského mliekárenského priemyslu nedosahujú konkurenčnú schopnosť na trhoch únie. Zlepšenie pozície slovenských producentov mlieka a mliečnych produktov si vyžaduje racionalizáciu nákladov farmárov vyrábajúcich mlieko, zvýšenie produktivity v mliekárenskom priemyslu, uplatnenie stratégie diferenciácie pri exporte výrobkov a väčšiu marketingovú aktivitu.