Úvod do problematiky hospodárskej diplomacie - Majtánová, Katarína
Hospodárska diplomacia je diplomacia s ekonomickým zameraním, ktorou úlohou je ovplyvňovať politiky zahraničných vlád a regulačné rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú svetový obchod a investície. Úlohou hospodárskej diplomacie je realizácia cieľov zahranično-obchodnej politiky štátu. Diplomacia politická plní zámery zahraničnej politiky štátu. Jednou z úloh dnešného veľvyslanca je zabezpečiť podmienky pre prítomnosť svojich národných podnikov na trhu výrobkov a služieb v krajine rezidencie.