II. pilier dôchodkového zabezpečenia - výhody a nevýhody - Jaško, Jozef
Každý, komu ostáva do dôchodku menej ako 15-20 rokov, má vyššiu pravdepodobnosť dosiahnuť vyšší dôchodok v I. než v II. pilieri vzhľadom na dobiehanie EÚ a konzervatívne investovanie v II. pilieri v záverečnej fáze sporenia. Každý, komu ostáva do dôchodku viac ako 15-20 rokov, má vyššiu pravdepodobnosť dosiahnuť vyšší dôchodok v II. než v I. pilieri vzhľadom na demografický vývoj a neudržateľnú štedrosť I. piliera. Z pohľadu zhodnocovania je I. pilier stabilnejší, ale s vyšším rizikom politických zásahov. II. pilier je naopak menej stabilný, ale s nižším politickým rizikom. Vysoká štedrosť v I. pilieri je z dlhodobého pohľadu neudržateľná, dajú sa čakať ďalšie úpravy. V II. pilieri pretrváva riziko náhleho znehodnotenia úspor v dôsledku hyperinflácie.