Výpočet strednej hodnoty doby života v stochastickom modeli s absorpčnými stavmi - Cicáková, Kristína
Modelovanie jednohodnotového dekrementného modelu, kde daným dekrementom je úmrtnosť. Autorky v modeli sledujú osobu, ktorá je vo veku x, je nažive a podlieha riziku, že opustí tento stav úmrtím. Úmrtie je stavom absorpčným. Neistota, či osoba vo veku x bude aj naďalej v budúcnosti nažive, sa zohľadňuje stochastickým prístupom. Pri modelovaní je využitý Markovov absorpčný reťazec.