Zmeny v účtovnom zobrazení opravných položiek v účtovníctve podnikateľov a vymedzených subjektov verejnej správy - Ivančíková, Jana
Účtovanie opravných položiek u podnikateľov od 1.1.2007, kedy bola prijatá novela Postupov účtovania pre podnikateľov, bolo zmenené v dôsledku nového spôsobu účtovania a vykazovania opravných položiek, ktorý vydáva verný a pravdivý obraz o účtovnej jednotke v dôsledku nenavyšovania výnosov účtovnej jednotky. Do rámcovej účtovej osnovy boli zavedené nové nákladové účty na tvorbu a zúčtovanie opravných položiek. Účtovanie opravných položiek vymedzených subjektov verejnej správy (rozpočtové organizácie, štátne fondy, príspevkové organizácie, obce a VÚC) od 1.1.2008, kedy nadobudnú účinnosť nové Postupy účtovania pre RO, ŠF, PO, obce a VÚC, bude zaradené do účtovníctva vymedzených subjektov verejnej správy v SR v dôsledku prijatia novej metodiky štátneho účtovníctva a výkazníctva, ktorej jedným z predpokladov je vedenie účtovníctva a zostavovanie účtovných výkazov na aktuálnom princípe.