Environmentálne účtovníctvo - Kubaščíková, Zuzana, 1982-
Environmentále účtovníctvo predstavuje informačný systém pre environmentálne orientované riadenie, ktorý musí byť tvorený tak, aby poskytoval informácie dôležitým používateľom a pomáhal firme zlepšiť jej environmenálny profil. Environmentálny informačný systém vykonáva veľmi dôležitú službu pre environmentálny manažment a patrí medzi jeho dôležité zdroje. Cieľom systému je vytypovať miesta, výrobky, činnosti a procesy, ktoré zaťažujú životné prostredie a spôsobujú ekonomické straty v podniku. Súčasťou environmentálneho účtovníctva je zber, zaznamenávanie, hodnotenie a odovzdávanie informácií o environmentálnych nákladoch. V súčasnosti firmy nedostatočne využívajú možnosti začlenenia informácií o environmentálnych nákladoch do finančného a manažérskeho účtovníctva.