Politické, ekonomické a intelektuálne presuny v stredoeurópskom priestore - Ivanička, Koloman
Hľadanie správneho smeru investícií a nájdenia správneho vzťahu medzi mocenskými záujmami veľmocí a požadovaným rastom životnej úrovne a stability obyvateľstva v celom baltsko-podunajsko-černomorsko-adriatickom priestore. Strategické postavenie Európy.