Obnovený konsenzus v oblasti rozširovania EÚ o balkánske štáty - Slováková, Viera
Integrácia krajín západného Balkánu do Európskej únie prostredníctvom asociačných a stabilizačných dohôd. Dokument Európskej únie zo 6.11.2007, v ktorom sa hodnotia jednotlivé balkánske štáty. Najviac kritizované štáty - Srbsko, Bosna a Hercegovina. Zásadný nedoriešený problém - štatút Kosova. Politika rozširovania Komisie EÚ - šíriť mier, stabilitu a demokraciu.