Hledání rovnováhy mezi prací a osobním životem - Hanáková, Zuzana
Pasívny prístup firmy k tzv. work-life balance môže negatívne ovplyvniť imidž podniku a mať dopad na personálny marketing i nábor nových zamestnancov. Súčasné trendy starostlivosti o zamestnancov začínajú viac smerovať k potrebám zamestnancov pri poskytovaní rôznych typov vzdelávania, pri vylepšovaní ich pracovného prostredia, alebo rozširovaní ponuky benefitov. Podobné trendy sa objavujú aj v oblasti flexibility práce.