Meranie globalizácie - Gajdoš, Jozef, 1962-2025
Globalizácia ako jeden zo súčasných megatrendov. Snaha o štandardizáciu prístupov k chápaniu globalizácie a jej meraniu. Ako príklad je uvedený index globalizácie, jeho východiská, priority, konštrukcia, rebríček krajín a postavenie Slovenskej republiky v tomto rebríčku.