Rozprava o implementácii finančných modelov do procesu segmentácie zákazníkov - Vasilová, Michaela
Možnosti aplikácie modelov finančného manažmentu do procesu marketingovej segmentácie. Tieto modely využívajú predovšetkým diskontované cash flow generované zákazníkmi, pričom rôzni autori využívajú odlišný diskontný faktor. S rozvojom týchto teórií vznikajú stále komplexnejšie miery, ktoré zohľadňujú okrem iného aj individuálnu mieru rizika, ktorá sa viaže ku každému zákazníkovi. Snahou je poskytnúť manažérom priestor pre efektívny manažment ich zákazníckeho portfólia, ktorý môžu využitím opísaných mier segmentovať. S týmito modelmi sú späté aj určié nedostatky v oblasti praktického využitia, ktoré spočívajú v obtiažnosti získania potrebných informácií. Aj napriek tomu je ich možné pomerne vhodne využiť a to najmä pre účely predikcie.