Firemní kultura - základ prosperity nebo problému - Navrátilová, Ludmila
Firemná kultúra ako dobrovoľné rozhodnutie zamestnancov zdielať a rozvíjať určité predstavy, prístupy a hodnoty. Potreba zmeny organizačnej kultúry v prípade akvizície a následnej integrácie spoločnosti. Zmeny krok za krokom. Sebapoznávanie a benchmarking. Správne smerovanie firemnej kultúry a jej pozitívny vplyv na fluktuáciu a zvýšenie efektivity práce. Kľúč k zmenám - interná komunikácia.