Dopady ekonomickej expanzie Číny na svetové hospodárstvo - Zábojník, Stanislav, 1984-
Čína sa stala vďaka výnimočným makroekonomickým zmenám jedným z najpozoruhodnejších subjektov svetového hospodárstva. Nová ázijská veľmoc ťaží z ekonomického rastu, exportnej výkonnosti a nízkonákladovej pracovnej sily. Narastajúci HDP však vyžaduje vyššie vstupy, predovšetkým energetické. Čínska energetická bilancia sa zmenila v roku 1998, kedy čínske importy energetických nosičov presiahli domáce zdroje. Neustále vyšší dopyt po energiách sa stal jedným z rozhodujúcich faktorov expandujúcej ceny ropy. Sofistikácia čínskeho priemyslu je nevyhnutná na odvrátenie rastúcich cien energií a hroziacich klimatických zmien spôsobených spotrebou fosílnych palív. Tieto fakty znamenajú zmeny v medzinárodných ekonomických vzťahoch a nové multipolárne usporiadanie vo svetovom hospodárstve.