Formujúci sa európsky hospodársky kontinentálny komplex na pozadí rozvoja teórie ekonomického komplexu - Hoľková, Anna
V rámci procesu globalizácie, kedy prepájanie sa krajín už nie je voľbou, ale nutnosťou, predostiera EÚ model fungovania integračného zoskupenia , prepojeného na susedské štáty. Tieto vzťahy sú položené na rôznych úrovniach, z čoho následne vyplýva ich náročnosť. Siete, ktorými sú susedské a členské štáty EÚ spájané, poukazujú na "rozšírenie európskeho kontinentu" aj na krajiny, ktoré geograficky ležia na rôznych kontinentoch. Rôzne postoje odborníkov pri vysvetľovaní a rozvoji teórie ekonomického komplexu.