Proces reálnej konvergencie v rámci európskej menovej integrácie - Trnovský, Karol, 1983-
Pri reálnej konvergencii sa skúma približovanie ekonomickej úrovne sledovanej krajiny k inej krajine, prípadne k zoskupeniu krajín v rámci integračného zoskupenia. V širšom kontexte ide o zužovanie medzery na ekonomickej, technologickej a výrobno-štruktúrnej úrovni. Vybrané oblasti a indikátory reálnej konvergencie - výkonnosť a dynamika ekonomiky, dobiehanie cenovej úrovne vyspelých krajín, zvyšovanie produktivity práce. Najvýznamnejším ukazovateľom približovania sa ekonomickej úrovne je tempo rastu HDP. Analýza reálnej konvergencie z pohľadu magického štvoruholníka. Absolútna a podmienená konvergencia.