Strukturální proměny světové energetiky a jejich geopolitické souvislosti - Fárek, Jiří
Výkyvy na trhu ropy obracajú pozornosť k politicko-ekonomickým súvislostiam globálneho energetického problému. Ponuka zdrojov energie je napätá, realizácia úsporných programov a šetrnejšej energetickej spotreby sa stretáva s ťažkosťami a s obavami je sledovaná energetická bezpečnosť dodávok. Významnou politickou témou sa stávajú klimatické zmeny a rozvoj alternatívnych zdrojov, najmä atómovej energie a biopalív. V nadchádzajúcich dvoch dekádach bude svet stále viac závisieť od dodávok ropy zo Saudskej Arábie. Pokračovanie článku v nasledujúcom čísle.