Príležitosti a riziká zapojenia RK do MO v posledných rokoch - Lacek, Dušan
Výrazný rast v rozvojových krajinách za posledných pár rokov je spájaný s narastajúcou otvorenosťou a významnou integráciou do svetového hospodárstva. Tradičné obchodné väzby boli potlačené a nové väzby rozvoja vznikajú v podobe viac otvoreného obchodu a výmenných režimov, narastá diverzifikácia exportu rozvojových krajín a vznikajú silnejšie finančné väzby. Prudký rast v rozvojových krajinách pomáha udržať stabilný svetový obchod a priemyselný rast krajín. Spolupráca rozvojových a rozvinutých krajín je rozšírená o nové oblasti spolupráce, ktoré stoja na piatich základných pilieroch: politická spolupráca, presadzovanie prístupu spoluúčasti, rozvojové stratégie a redukcia chudoby, nový rámec obchodnej a hospodárskej spolupráce a reforma finančnej pomoci.