Vzestup a pád doktríny preventivní války - Bílková, Veronika
Bývalý americký prezident Harry Truman kedysi povedal, že jediné, čomu je možné účinne predísť preventívnou vojnou, je mier. Ťaženie proti Iraku, vedené súčasným americkým prezidentom G. W. Bushom ukázalo, že toto tvrdenie je aj po polstoročí pravdivé. Vojna, ktorá mala viesť k k zníženiu hrozby globálneho terorizmu, k ukončeniu proliferácie atómových zbraní a k nastoleniu demokracie a vlády práva na Blízkom východe, uvrhla celý región do zmätku, z ktorého sa dodnes nespamätal. Podľa niektorých tento stav spôsobila nesprávna realizácia doktríny preventívnych úderov, ktorá je vo svojej podstate dobrá. Skutočťnosť však naznačuje, že fatálnymi nedostatkami trpí samotná doktrína.