Inovácia a zamestnanosť - Ivanová, Pavlína
Strach z technologickej nezamestnanosti sa v histórii stále vynáral a charakterizovali ho radikálne technologické zmeny. Na druhej strane od samého začiatku ekonomická teória poukazovala na existenciu ekonomických síl, ktoré môžu kompenzovať úbytok v zamestnanosti kvôli technologickému vývoju. Vytvorili sa dva súperiace pohľady na dopad technického pokroku na zamestnanosť: použitie Ricardových slov "mienka pracujúceho ľudu" bola charakterizovaná strachom z prepustenia kvôli inoácii, kým akademická a politická rozprava bola ovládaná hlavne ex-ante dôverou v kompenzáciu trhu za prepustených pracovníkov.