Oceňovanie opcií na dlhodobú úrokovú mieru (pokračovanie oceňovanie opcií) - Demjan, Valér
V oblasti financií a ekonómie bolo rozpracovaných mnoho modelov rovnovážnej časovej štruktúry. Napríklad Cox, Ingersoll a Rossov model (1985), Vasicekov model (1977), Brennan a Schwartzov model (1982), Courtadonov model (1982). Rovnovážne modely časovej štruktúry sú založené na tzv. bezarbitrážnych pohyboch úrokových mier. Bezarbitrážna časová štruktúra je založená na tvrdení, že žiadne aktívum alebo kombinácia aktív nemôže trvalejšie poskytovať vyššiu očakávanú návratnosť počas obdobia držby ako akékoľvek iné aktívum s rovnakým stupňom rizika. Táto podmienka je nevyhnutná pre zabezpečenie čo najväčšej platnosti a praktickej akceptácie opčného modelu.Všetky rovnovážne modely časovej štruktúry vychádzajú zo stanovenia stochastického procesu pre jeden alebo viacero faktorov, ktorými sú v tomto prípade časové úrokové miery. Modely, ako Vasicekov a Courtadonov, sú jednofaktorovými modelmi, kde je ako premenná stanovená krátkodobá úroková miera. Z nej sú potom odvodené rovnovážne úrovne pre všetky ostatné úrokové miery. Brennan a Schwartz vytvorili dvojfaktorový model. Cox, Ingersoll a Ross poskytujú model všeobecnej rovnovážnej štruktúry. Objasnenie jedného z prvých modelov, a to Vasicekovho modelu.