Proces zavádzania manažmentu znalostí vo verejnej správe - Rakovská, Eva, 1963-
Zavádzanie manažmentu znalostí a postupné zmeny vo firmách sa v súčasnosti stali prioritou mnohých firiem. Vo verejnej správe sa orientuje pokrok najmä na technológie, ktoré súvisia s e-governmentom, pričom pre efektivitu verejnej správy nie sú postačujúce. Slúžia najmä občanom na komunikáciu so zamestnancami verejnej správy avšak ostatné činnosti, ktoré sú na strane "back office" ostávajú neefektívne a nepružné. Preto zavedenie manažmentu znalostí má za cieľ nenásilnou formou s podporou IT uľahčiť a sprehľadniť prácu zamestnancov verejnej správy a umožniť kontrolu činnosti verejnej správy.