Selected problems of value added tax application in the agicultural sector of the European Union internal market - David, Petr
Harmonizácia v oblasti daní z pridanej hodnoty. Článok sa zameriava na 5 členských krajín EÚ, ktoré vstúpili do Spoločenstva takmer súčasne (Česko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko - 2004, Maďarsko - 2007). Na základe analýzy nariadení EÚ v oblasti dane z pridanej hodnoty a praktických poznatkov z jej aplikácie v oblasti cezhraničných transakcií v jednotlivých krajinách, je možné synteticky stanoviť v danej problematike kritické oblasti, a tým prispieť k náprave danej situácie a zaisteniu platnosti princípu neutrality dane z pridanej hodnoty a jej efektívnej existencie na území EÚ.