Spotrebiteľská politika EÚ a Slovenska - Dzurová, Mária
Ochrana spotrebiteľov sa vo vyspelých krajinách sveta je súčasť fungujúcej trhovej ekonomiky. Spotrebiteľ je subjektom trhovej ekonomiky a jeho základným právom je ochrana záujmov v súlade s rozvojom spoločnosti. Úlohou štátu je vytvoriť funkčný systém na ochranu spotrebiteľov. Konkurencia v trhovom prostredí spôsobuje poškodzovanie záujmov spotrebiteľov výrobcom aj obchodníkom. Ochranu spotrebiteľa je chápaná ako súčasť a systém spotrebiteľskej politiky.