Najdôležitejšie kompenzačné opatrenia vyplývajúce zo vstupu Slovenska do schengenského priestoru v nasledujúcich rokoch
Najdôležitejšie kompenzačné opatrenia zo Schengenského akčného plánu Slovenskej republiky na roky 2007-2009, ktoré schválila vláda SR 13.3.2008. Kompenzačné opatrenia - nové úlohy, ktoré preberá novo pristupujúci štát do schengenského priestoru. Sú založené na zabezpečení vysokého štandardu vykonávania kontroly na svojich vonkajších hraniciach, rozvoja efektívnej policajnej spolupráce, spoločného postupu v oblasti uplatňovania vízovej politiky a migrácie, justičnej spolupráce a spolupráce v oblasti boja proti drogám. Nástrojom na plnenie týchto úloh je zabezpečenie funkčnosti a používania SIS a ochrana osobných údajov.