Vykazovanie odloženej dane v účtovnej závierke podľa slovenskej právnej úpravy - Tužinský, Martin
O odložených daniach sa účtuje pri identifikovaní dočasných rozdielov, ktoré vznikajú pri rozdielnom ocenení majetku a záväzkov v účtovníctve (účtovná hodnota) v porovaní s ocenením pre účely zistenia základu dane z príjmov (daňová základňa). V závislosti od vzniknutého dočasného rozdielu sa účtuje buď o odloženej daňovej pohľadávke, alebo o odloženom daňovom záväzku. Hoci do platnej legislatívy v SR bol implementovaný IAS 12 Dane z príjmu, v legislatíve SR neboli zohľadnené všetky ustanovenia tohto štandardu. Bol vypracovaný návrh na doplnenie platnej úpravy odloženej dane.