Jihokorejsko-americké spojenectví faktory ovlivňující jeho transformaci - Strauch, Adam
Hlavné faktory vyvolávajúce potrebu transformácie juhokórejsko-amerických vzťahov: rastúci význam vzťahu Čína - Kórejská republika, rastúca nekompatibilita juhokórejského a amerického prístupu ku KĽDR, pretrvávajúci chlad juhokórejsko-japonských vzťahov a rastúca zahraničnopolitická emancipácia Kórejskej republiky.